Verslag van activiteiten

2024

Verslag lezing 'Natuurportretten' door Bob Luijks

Op woensdagmiddag 13 maart konden wij genieten van een boeiende lezing door de heer Bob Luijks, natuurfotograaf.
Verfraaid met prachtige dia-opnames werd er een mooi verhaal verteld over verschillende Limburgse natuurgebieden: de Meinweg, de Peel, de Doort, Grasbroek, de Grensmaas, het Stammenderbos, de Brunssummerheide, de St. Pietersberg en het Geuldal.
We zagen grote en kleine zwijnen langskomen, de vos, de bever en de das, de adder en het ree; diverse vogels zoals de boomklever en de boomkruiper, de specht en de ijsvogel; maar ook de porseleinzwam en de boomwrat en planten zoals de dennenorchis (zeldzaam), bosanemoon, beenbreek en de éénbes en zelfs vuurvliegjes in het Vijlenerbos.
We genoten van het prachtige Midden- en Zuid-Limburgse landschap, zo sfeervol gefotografeerd, waarover de heer Luijks enthousiast en kundig vertelde.
De conclusie van veel dames was dan ook: de lente lonkt, we willen ons unieke provincie weer gauw gaan verkennen.

Hartelijk dank aan de organiserende dames voor deze heerlijke middag.

Maria Boehmer-Godschalk.

Verslag bezoek Eurode Business Centrum Kerkrade

Op donderdag 29 februari bezochten we het Euregiokantoor, officieel het 'EBC-Eurode Business Centre' aan de Nieuwstraat op de grens van Kerkrade en Herzogenrath. Een gebouw dat velen van ons kennen van ‘zien’, maar er nooit in waren. Het gebouw zelf heeft een intrigerende architectuur. Binnen in het gebouw huizen firma’s, die de betrekkingen tussen beide landen, Nederland en Duitsland, helpen te verbeteren, maar ook in groter verband onderlinge samenwerking in Europa trachten te versterken. Over dit doel kregen we een bijzonder duidelijke uitleg, waarvan ik (en ik denk wij allen) heel veel geleerd heb.

Een zeer leerzame ochtend. En leuk dat als je er nú langs rijdt, je nu wel weet wat er gebeurt.

Verslag Workshop porselein versieren

Op dinsdag 20 februari hebben wij - 11dames - onder leiding van Yvonne Kokkelkoren de workshop porselein versieren gedaan. Na uitleg van Yvonne en enkele voorbeelden en sjablonen als hulpmiddel gingen we van start; eigen initiatief was  uiteraard ook goed.  Onder het genot van een kop koffie of thee ging iedereen geanimeerd aan de slag en de resultaten mogen er zijn: heel verschillend en kleurrijk!  Met instructies hoe we ons stipwerk moeten afbakken gingen we naar huis. Het was een leuke ontspannen maar ook leerzame ochtend,

Lezing 'Lang zullen we leven' door Mevr. A. Schreuders-Derks

Op 14 februari gaf mw. A. Schreuders-Derks een lezing met het thema:

'Lang zullen we leven',  “Ein laeve lank in Limburg”.

Na het welkomstwoord door Maria Merken van de werkgroep lezingen, kregen we een geweldige presentatie van een zeer enthousiaste Annie Schreuders. Zij deed dit in het Limburgs dialect, omdat ze van mening is dat iedereen die hier woont het dialect niet hoeft te spreken, maar wel moet kunnen verstaan. Indien nodig zou zij het vertalen.

Zij vertelde over een stukje cultuurgeschiedenis van alledag en met name over het leven van de vrouw. Dat deed ze met allerlei gebeurtenissen van de wieg tot aan het graf. Zij wist op een leuke manier de tradities, gebruiken in de religie, mode en kleedgedrag, eet- drink- en wooncultuur te omschrijven en aan te vullen met grappige anekdotes.

Zij kon boeiend vertellen en bij veel leden was er een vorm van herkenning over hetgeen zij vertelde. Zelfs een heel verhaal op rijm wist zij te onthouden en voor te dragen! We hebben allemaal wel dingen gehoord die we nog niet wisten, en dat nemen we toch maar weer mooi mee naar huis.
Het was een inspirerende en leuke lezing.

 Wie nog meer van A. Schreuders wil zien, horen of lezen, die kan haar boeken lezen of het ‘Museum van de vrouw’ in Echt bezoeken. De illustraties zijn foto's van de presentatie van mw. Schreuders. Zij heeft toestemming gegeven voor het plaatsen op de website.

Verslag lezingen Kunstgeschiedenis door Dhr. van de Loo

De eerste lezing was op 17 januari. Om te vergelijken wat wij nu nog steeds als mooi beschouwen in de kunst en wat betreft ons uiterlijk ten opzichte van lang vervlogen tijden, nam Leon ons mee op een mooi verzorgde kunstreis. We begonnen bij de Egyptenaren en Assyriërs en via de Minoërs, de Cycladische eilanden en Grieken reisden we naar de Etrusken en Romeinen.

Het was prachtig om via dia's te zien hoe deze hele vroege kunsten elkaar overlapten, zeker gezien de serene glimlach die telkens opdook en toch altijd weer die verschillen tussen mannen en vrouwen. Waar we ook van opkeken was dat onze welbekende Griekse en Romeinse beelden van oorsprong druk beschilderd waren.

Voor wie daar ook geïnteresseerd in is, gaf Leon nog een mooie tip voor het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Daar is momenteel de expositie “De oudheid in kleur“ te zien.

De tweede lezing was op 31 januari. Het eerste deel van deze tweede lezing ging over Christelijke kunst weergegeven met wrede taferelen in schilderijen van Dirk Bouts. Er werden afbeeldingen getoond van de "Marteling van de Heilige Erasmus" die zijn wrede lot gelaten ondergaat en van de "Kruisiging van Jezus " waarop bij omstanders veel emoties worden weergegeven. Daarna werd ingegaan op de schilderijen van Hans Baluschek die kunst voor het gewone volk maakte en de realiteit van de werkende klasse schilderde. Dat was prachtig door een gevoelsmatige schilder neergezet. Verder kwam Carel Willink aan bod met abstracte schilderijen en het neorealisme en het magisch realisme. En tenslotte werden de werken van Alex Katz besproken. Het gaat om grote werken met een eigen stijl (impressionisme) die vlak (plat) geschilderd zijn. 

Beide lezingen waren afwisselend en goed en duidelijk weergegeven.

Terugblik Nieuwjaarsbijeenkomst

Benieuwd; hoe zal de eerste nieuwjaarsbijeenkomst van het Vrouwengilde verlopen? Gezellig, ongedwongen, sfeervol en wat een opkomst! Na een korte verwelkoming en nieuwjaarsgroet van voorzitter Paula werd er getoost op een goed verenigingsjaar. Op tijd voorzien van een kop koffie of thee met de traditionele wafel en een hartig hapje heeft iedereen de gelegenheid gekregen en genomen om met elkaar te praten en verder kennis te maken. Kortom, een geanimeerde, geslaagde middag. Die zeker voor herhaling in aanmerking komt. Tevens van harte dank ook aan de mensen van A gene Bek die, het logistiek gezien, goed voor elkaar hadden.

2023

Geslaagde Kerstviering

We mogen inmiddels terugkijken op een sfeervolle kerstviering op 14 december in de feestelijk in kerstsfeer versierde Auberge De Rousch.
De dames van de werkgroep Vorming (Margreet, Henny en Joke) waren verantwoordelijk voor de inhoud en presentatie van het programma en het bestuur had met de keuken van De Rousch diverse lekkere koude en warme gerechtjes geregeld.
We kwamen bijeen “rondom de kribbe’’, een deel van een prachtige kerstgroep, eens door Henny met een vriendin gemaakt voor het ziekenhuis in Heerlen.
In het begin van het programma konden we ons -aan de hand van zorgvuldig gekozen teksten- bezinnen op het thema “Vrede” en wat we er zelf aan kunnen bijdragen: Er blijft maar oorlog en ruzie ontstaan, de hoop en het vertrouwen op een betere wereld zou je bijna vergaan. Maar het kerstkind, liggend op wat stro, komt met een boodschap van vrede en dat er nog hoop is voor de wereld. Zet mensen aan tot nadenken en nodigt ons iedere Kerstmis uit voor een nieuw begin.

Meer respect opbrengen voor de ander en hem of haar proberen te begrijpen, de ander zijn anders zijn gunnen en verdraagzaam zijn, niet tegenover maar naast elkaar staan, ook al ben je het niet met die ander eens…dat zou een goed begin van vrede zijn! Dit vraagt allereerst eens méér tevreden zijn met je eigen situatie. Zo begint vrede bij jezelf. Als herinnering aan deze kerstboodschap had de werkgroep voor iedereen een vredesduifje met die tekst erop gemaakt om thuis in de kerstboom te hangen.
Tussen de bezinnende teksten door en tijdens de hapjes werd er kerstmuziek gedraaid en na het culinaire gedeelte werden we tot besluit van de middag extra muzikaal verrast door kerstengelengezang van het Dameskwartet Viele.
En de tussendoor gehouden kerstcollecte voor de Stichting Leergeld Parkstad heeft € 350,00 opgebracht. Zo zijn niet alleen wij, maar ook behoeftige kinderen blij gemaakt.
Al met al een geslaagde middag!

Lezing Kerststallen

Op woensdag 6 december was er een interessante lezing over kerststallen van Lex Vlieks. Weten wij nu wel alles van de kerststal of zijn er toch nog twijfels ?

Maar wat wel duidelijk was dat dhr. Vlieks een zeer aantrekkelijk verhaal had over de geschiedenis en de aanduidingen in de evangeliën.

Allerlei prachtige kerststallen uit Zuid Amerika, Azië, Afrika, China en natuurlijk Munstergeleen waren te zien. De afbeeldingen zijn foto's van de PowerPoint van dhr. Vlieks.

Workshop Gevulde speculaas bakken

Op vrijdagmiddag 1 december namen we deel aan een workshop gevulde speculaasbakken in ‘Het Bakatelier’ in Valkenburg. Na ontvangst en kennismaking werden we onthaald met koffie en thee.

Hierna schreef iedereen een naamkaartje, dat daarna op je aangereikte schort geplakt kon worden. We werden aan twee grote baktafels geplaatst, waar de ingrediënten voor de speculaastaart al grotendeels klaar stonden. Vanaf ieders werkplek hadden we goed zicht op Roel, de bakker, die het hele voorbereidingsproces in stappen uitlegde en voordeed, zodat we vervolgens na elke stap zelf aan de slag konden. Handen in het deeg en … kneden, rollen en duwen maar. Omdat na deze bewerking dit deeg een poos moest ‘rusten’, werden we weer getrakteerd op koffie en thee en iets lekkers. De handen werden weer aan het werk gezet, maar nu met het klaarmaken van de vulling, de laag spijs. Opnieuw kneden, duwen en rollen.

Vervolgens deed de bakker voor hoe het deeg en de vulling in de bakvorm aangebracht moet worden. De bakvormen konden worden gevuld en de speculaastaarten werden voorzien van een naamplaatje in de grote oven geschoven.

Tijdens het bakproces was er frisdrank, koffie en thee naar keuze, een hartig hapje en konden we toezien hoe Roel een kruimelvlaai met roomvulling maakte, terwijl hij daarbij uitleg gaf over de samenstelling van de ingrediënten en hoe je een vlaai bakt van welke samenstelling dan ook. Ondertussen vulde de ruimte zich met de heerlijke geuren van de speculaastaarten, werd het recept van de taart uitgedeeld en konden we het eindproduct met het restant deeg in een doos mee naar huis nemen. Lovende woorden klonken in de auto op weg naar Heerlen.

Een geslaagde bakmiddag.

Verslag Excursie Restaura

Op 22 november jl. hebben we een geslaagde excursie gemaakt naar Restaura in Heerlen, waar men archeologische vondsten, komend uit het hele land, tracht te herstellen. Bij Restaura proberen ze dan deze vondsten zoveel als mogelijk in hun oorspronkelijke staat terug te brengen.

Na een algemene inleiding bij de ronde plattegrond van het stadscentrum van Heerlen, waar met name nogal wat Romeins aardewerk is gevonden, werden we vervolgens meegenomen naar de diverse  “materialen” ateliers.

Voorwerpen van hout, leer, bijvoorbeeld schoenen met name schoenzolen, glaswerk, gebruiksvoorwerpen van ijzer en een nog te onderzoeken grote hoeveelheid munten.

Het verhaal bij de munten was veelbelovend.

Een bevlogen en deskundige rondleider heeft de twee afzonderlijke groepen telkens een uur lang geboeid met zijn uitleg en beantwoording van de vragen. Met dank alsnog aan hem.

Excursie Eindhoven

Op 11 oktober hebben we het Philipsmuseum bezocht in Eindhoven. We werden ontvangen met koffie en heerlijke appeltaart. Iedereen kon op eigen gelegenheid het museum bezoeken, waar veel foto’s en apparaten uit de tijd van onze jeugd te zien waren. De rondrit in de middag werd begeleid door een gids. In anderhalf uur tijd zijn we vele wetenswaardigheden over Eindhoven te weten gekomen. Eindhoven wordt niet alleen ‘de lichtstad’ genoemd maar ook ‘de groene stad’ vanwege haar vele bomen, parken en vijvers. Het was weer een geslaagde dag met tevens heel mooi nazomerweer.

  • Foto 1 Gerard Philips.
  • Foto 2 Het toenmalige Laboratorium van Philips dat nu in het museum te zien is.

 

Terugblik Huifkartocht

Wegens grote belangstelling is de afgelopen  maanden 2 keer een huifkartocht georganiseerd.  Het was een leuke tocht, een gezellige lunch en ook nog aardig weer !

2022

Viering 100-jarig bestaan

Op 12 mei 2022 vierden we ons 100-jarig bestaan in Abdij Rolduc in Kerkrade. De Vrouwengilde Heerlen is als Katholieke Vrouwengilde opgericht in 1920. De viering heeft echter vanwege corona pas twee jaar later kunnen plaatsvinden.