Lezingen

U vindt hier meer informatie over de lezingen. De kosten voor het bijwonen van een lezing zijn meestal € 2,50 (incl. koffie of thee).  Aanmelding voor het bijwonen van een lezing is verplicht. Meer informatie over de aanmelding vindt u in het convocaat.

Introducees zijn van harte welkom. Wilt u een introducee meenemen dan kan dat, mits er plaats is. Introducees betalen € 3,50. Zou u dan bij uw aanmelding tevens de naam van uw introducee willen doorgeven? Bij voorbaat dank.

Woensdag 22 mei - Italiaanse plafondschilderingen (en de ontwikkeling van het perspectief) door Arjen van Prooijen

Tijdens deze lezing volgen we de ontwikkeling in de perspectivische plafondschilderingen in Italië. Onze zoektocht begint in de vroegrenaissance met de beroemde schildering die Andrea Mantegna maakte voor de hertog van Mantua. Hij beschilderde het plafond van de Camera Degli Sposi in het palazzo Duccale in Mantua. Deze schildering is een van de eerste voorbeelden van het illusionisme dat zich kenmerkt in “al di sotto in su”. Een schildertechniek waarbij de perspectivische verkorting centraal staat.

We bekijken vervolgens beroemde renaissanceschilderingen in Rome van Michelangelo en Raphael, maar ook werken van de barokschilders Carracci, Guercino, Gaulli en anderen.

Ons verhaal eindigt echter bij de ongelooflijke schildering van Andrea Pozzo in de St Ignatiuskerk in Rome. Het is bijna niet voor te stellen hoe deze schilder uit Trento het voor elkaar kreeg om zo’n kloppende perspectiefillusie weer te geven op een tongewelf. Ik zal zijn schildering vergelijken met andere werken zodat u zelf overtuigt kunt raken van zijn bijzondere kwaliteit in de beheersing van het perspectief.

  • Locatie: A gene Bek, Tacitusstraat 130, Heerlen
  • Tijd: Let op! 16.00 uur